FAQs
Persoonlijkheidsprofielen
De assessments die we gebruiken - Hogan en TMA - zijn gebaseerd op de nieuwste onderzoeken in de psychologie en zijn ontworpen om accurate en betrouwbare resultaten te leveren. Ze bestrijken een breed scala aan onderwerpen, waaronder persoonlijkheidskenmerken, sterke en zwakke punten, communicatiestijlen en meer.
Wat is TMA?
TMA (Talent Motivational Analysis) is een persoonlijkheidsassessment tool gebaseerd op de theorie van gemotiveerde talenten, die suggereert dat onze talenten en motivaties nauw met elkaar verbonden zijn en dat het begrijpen van dit verband de sleutel is tot het ontsluiten van ons volledige potentieel.
TMA beoordeelt de intrinsieke en extrinsieke motivatoren van een individu, evenals hun primaire motivatieprofiel, dat hen kan helpen bij het identificeren van de werkomgevingen en taken die hen het meest waarschijnlijk voldoening en succes zullen brengen.
Wat is relationeel coachen?
De benadering van Relationeel Coachen, ontwikkeld door het Hult Ashridge Center for Executive Coaching, onderdeel van de Hult/EF International Business School, is een coachingsmethodologie die zich richt op het opbouwen en versterken van de relatie tussen coach en coachee. De aanpak erkent dat coaching niet alleen gaat over het geven van advies of begeleiding, maar over het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin de coachee zijn doelen, waarden en overtuigingen kan verkennen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het niet zozeer de methode van de coach, of de slimme vragen zijn die leiden tot succes. De kwaliteit van de relatie is het meest bepalend voor succes.
De kern van de benadering van Relationeel Coachen (voor mij) is de overtuiging dat de coach en de coachee gelijkwaardige partners zijn in het coachingproces. De rol van de coach is om de zelfontdekking en het leren van de coachee te vergemakkelijken, terwijl ik met ‘diplomatic challenge’ voldoende uitdaging, verdieping en structuur biedt de doelen te bereiken.
De benadering is gebaseerd op de principes van de Gestaltpsychologie, die het belang van het huidige moment en de relatie tussen individuen benadrukt. Het is ook beïnvloed door relationele psychotherapie, die het belang erkent van de therapeutische relatie bij het bevorderen van persoonlijke groei en verandering.
In Relationeel Coachen worden coaches opgeleid om een vertrouwensvolle en gelijkwaardige coachingrelatie met hun coachees op te bouwen. Dit start met een zorgvuldige verkenning van de coachvraag, waarden en overtuigingen van de coachee, evenals hun sterke punten en gebieden voor ontwikkeling. De coach helpt vervolgens de coachee bij het identificeren van hun eigen oplossingen en strategieën om hun doelen te bereiken, in plaats van hen antwoorden of oplossingen aan te reiken. Alles er gebeurd tijdens het gesprek, meer dan alleen woorden, is belangrijk.
Over Hogan
IDe Hogan Persoonlijkheidsbeoordeling is gebaseerd op verschillende belangrijke persoonlijkheidstheorieën, waaronder het Vijf-factorenmodel en de socioanalytische persoonlijkheidstheorie.
Het vijf-factoren model, ook bekend als de Big Five, is een algemeen aanvaard model van persoonlijkheid dat vijf brede dimensies van persoonlijkheid identificeert: openheid, consciëntieusheid, extraversie, aangenaamheid en neuroticisme. Deze dimensies worden beschouwd als de belangrijkste aspecten van persoonlijkheid en worden gebruikt als raamwerk voor de Hogan Persoonlijkheidsbeoordeling.
De socioanalytische persoonlijkheidstheorie stelt dat individuen gemotiveerd worden door sociale doelen en dat hun gedrag wordt beïnvloed door hun perceptie van zichzelf in relatie tot anderen. Deze theorie wordt gebruikt bij de beoordeling van interpersoonlijke vaardigheden en werkstijl in de Hogan Persoonlijkheidsbeoordeling.
De Hogan Persoonlijkheidsbeoordeling bestaat uit drie verschillende onderdelen:
De Hogan Personality Inventory (HPI) beoordeelt normale persoonlijkheidskenmerken die relevant zijn voor het werk, zoals ambitie, sociabiliteit en emotionele veerkracht. De HPI is gebaseerd op het Vijf-Factoren Model en geeft inzicht in iemands sterke en zwakke punten in relatie tot werkprestaties.
De Hogan Development Survey (HDS) beoordeelt persoonlijkheidskenmerken die de werkprestaties van een individu kunnen belemmeren, de zogenaamde 'ontspoorders' (derailers). De HDS is gebaseerd op de socioanalytische persoonlijkheidstheorie en identificeert potentiële ontspoorders zoals impulsiviteit, scepticisme en perfectionisme.
De Motives, Values, and Preferences Inventory (MVPI) beoordeelt de kernwaarden en drijfveren van een individu, inclusief hun interesses, motivatoren en werkvoorkeuren. De MVPI is ontworpen om individuen en organisaties te helpen begrijpen wat hen drijft en waar ze gepassioneerd over zijn.
Samen geven deze drie elementen een uitgebreid beeld van iemands persoonlijkheid, gedrag en werkstijl.
Hoe behandel je mijn data?
De rapporten na een assessment worden elektronisch met je gedeeld. Na het persoonlijke gesprek om de resultaten te begrijpen en een vervolgplan op te stellen, bewaren we geen gegevens van de assessments in onze eigen database.
Tijdens coaching gesprekken maak ik persoonlijke notities en reflecties na het gesprek. Die bewaar ik in een gesloten map en codeer ik de naam in een apart, met wachtwoord beveiligd bestand. Met mijn supervisor kan ik op anonieme basis situaties uit onze gesprekken delen voor professionele ontwikkeling.
Hoe ziet een coaching proces er uit?
Het coaching proces omvat gewoonlijk de volgende stappen:
Eerste contact en beoordeling: na de eerste kennismaking, waarna we besluiten met elkaar in zee te gaan, begint een eerste consult met een verkenning van je vraag. Wat wil je bereiken, wat weet je al en wat verwacht je van onze gesprekken.
Doelen stellen: we stellen samen specifieke en meetbare doelen die we met het coachingproces willen bereiken. Deze doelen kunnen betrekking hebben op leiderschapsvaardigheden, uitdagingen van een nieuwe functie, relaties met specifieke collega’s of stakeholders, een gevoel dat er ‘iets niet klopt’ of ‘anders moet’ of andere aandachtsgebieden. Soms is het niet duidelijk wat je nu eigenlijk voor ogen hebt. In dat geval gaan we samen op onderzoek uit. Het vinden van het antwoord op 'wat is het dat ik wil' of gewoon een beter begrip van jezelf is het doel.
Coachingsessies: de coachingsessies kunnen zowel persoonlijk als virtueel worden uitgevoerd. De stijl is gebaseerd op de grondslagen van relationeel coachen zoals gepromoot door Ashridge. Deze benadering heeft elementen uit de Humanistische school en leent mogelijk technieken uit Gestalt en Transactionele Analyse.
Voortgangscontrole: Tijdens het coachingproces volgen we de vooruitgang op weg naar je doelen en geven we elkaar regelmatig feedback en ondersteuning om op koers te blijven.
Resultaten en opvolging: Aan het einde van het coachingproces evalueren we de vooruitgang en bepalen we of we de doelen hebben bereikt. We werken ook samen met om een plan te ontwikkelen om hun vooruitgang te behouden en hun vaardigheden en prestaties in de loop van de tijd te blijven verbeteren.
Ik geloof dat elk individu unieke sterke punten en mogelijkheden heeft, de oplossing al in zich heeft en van nature 'af, compleet en in orde is'. Mijn coachingsproces is ontworpen om coachees te helpen deze sterke punten te identificeren en te gebruiken om succes te behalen in hun persoonlijke en professionele leven.